Facebook Twitter

Wettelijke Verdeling Erfenis

Wettelijke Verdeling Erfenis


Er ontbreekt iets in de erfenis?!

De tante van Alida is onlangs overleden. Tante heeft vroeger altijd tegen Alida gezegd dat zij haar gouden hanger en oorbellen zou erven, omdat dat in de vrouwelijke lijn van de familie moest blijven. Volgens de notaris heeft tante dit inderdaad vastgelegd.
 

Uitbetaling erfenis

Nu blijkt dat de sieraden er niet meer zijn. Alida vraagt zich af of ze dan nog recht heeft op een geldbedrag, aangezien de sieraden best veel waard waren. De notaris legt uit dat iedereen een legaat van een bepaald voorwerp kan opnemen in zijn of haar testament. Maar als dit voorwerp er bij overlijden niet meer is, komt het legaat te vervallen. Ofwel: is het voorwerp bij overlijden niet meer aanwezig, dan krijg je niets.
 
In de ‘omgekeerde situatie’ kan het voorkomen dat het voorwerp zich nog wel in de nalatenschap bevindt maar degene aan wie dit is vermaakt, niet meer in leven is. Dan blijft dit voorwerp gewoon in de erfenis. Het kan niet meer aan die persoon worden afgegeven.
 
Een uitzondering geldt wanneer de erflater afwijkt van de regels. Tante had in haar testament met zoveel woorden kunnen opnemen dat Alida, bij het ontbreken van de sieraden, alsnog de waarde in geld zou krijgen. En dat wanneer Alida eerder zou overlijden dan zijzelf, de sieraden naar Alida’s dochter zouden gaan (plaatsvervulling).
 
Het is dus goed om met de notaris van tevoren alle mogelijke scenario’s door te spreken. Wilt u de mogelijkheden doornemen voor uw erfenis? Neem dan contact op met Rispens Notarissen.