Facebook Twitter

Welke notariskosten zijn aftrekbaar?

Welke notariskosten zijn aftrekbaar?


Welke notariskosten zijn aftrekbaar?

Je bent van plan om een huis te kopen en bent benieuwd welke notariskosten aftrekbaar zijn. Graag vertellen we je hier meer over zodat je goed voorbereid bent en niet voor onverwachtse verrassingen komt te staan als het gaat om notariskosten.
 

Welke kosten zijn aftrekbaar bij aankoop huis

Bij de aankoop van een huis heb je de notaris voor de volgende zaken nodig.
 
1. Voor het opstellen van de hypotheekakte
2. Voor de levering van de woning
 
De notariskosten voor het opstellen van de hypotheekakte zijn aftrekbaar als de lening wordt gebruikt voor je eigen woning. Deze geef je door zodra je aangifte voor de inkomstenbelasting doet. Naast de kosten voor de notaris voor de nieuwe hypotheek zijn ook de kosten voor een overbruggingshypotheek aftrekbaar.
 
De notariskosten voor de levering van de woning zijn niet aftrekbaar.
 

Hoe is dat geregeld met een testament?

Een veel gestelde vraag is of de gemaakte kosten voor het opstellen van een testament ook aftrekbaar zijn. Helaas is dat niet het geval. Wel benieuwd wat de meerwaarde is van een testament? Wij vertellen er meer over en ook wanneer u deze het beste kunt opstellen.
 
Voor een particulier zijn er verder geen aftrekbare notariskosten. Om zeker te weten welke notariskosten wel of niet aftrekbaar zijn, verwijzen we je naar de website van de Belastingdienst of vraag het aan je notaris.
 

Notariskosten die aftrekbaar zijn voor ondernemers

Voor een ondernemer gelden er andere richtlijnen. Zo kan een ondernemer, mits hij kan aantonen dat de gemaakte notariskosten op zijn bedrijf van toepassing zijn, meer notariskosten aftrekken.
 
Denk aan de oprichting van een BV, de hypotheekakte en leveringsakte van een bedrijfspand of een legalisatie van de handtekening. Dit zijn zaken die fiscaal aftrekbaar zijn voor een ondernemer.
 

Meer specifieke vragen?

Heeft u andere vragen gerelateerd aan notariskosten die wel of niet aftrekbaar zijn? Neem dan contact met ons op of vul het onderstaande formulier in.
 


 
Welke notariskosten zijn aftrekbaar