Facebook Twitter

Wanneer testament opstellen

Wanneer testament opstellen


Wanneer testament opstellen?

Wanneer is het beste moment om een testament op te stellen? Misschien heb je er nog niet eerder over nagedacht of was er simpelweg geen reden voor vond je zelf, om te besluiten om een testament op te stellen. Wanneer moet je een testament opstellen en waarom dan? Graag vertellen we je er meer over.

 

Wanneer testament opstellen

 

Wanneer moet je een testament laten maken?

Wanneer moet je een testament laten maken? Het is een vraag waarbij het antwoord per persoon kan variëren. Om het makkelijk te maken bespreken we een aantal scenario’s waarin het zinvol is om een testament te laten opstellen. Vergeet niet, niks hoeft maar het kan wel rust bieden en dat is heel wat waard.

 

Je gaat samenwonen

Het moment is daar! Je gaat samenwonen met je lief. Een serieuze stap. Het is nu ook goed om na te denken hoe het geregeld is met je erfenis. Hier wil je nog niet aan hoeven denken, maar hoe wil je dat het geregeld is als het wel zo ver is? Wie zijn dan je erfgenamen en wie moeten dat zijn? In een testament leg je dat vast. Ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap, dan is je partner automatisch je erfgenaam. Ben of heb je dit nog niet maar wil je wel vastleggen dat je partner je erfgenaam wordt? Het samenlevingscontract is je fundament, met een testament vul je dit aan.

 

Je krijgt kinderen

Heb je of krijg je kinderen? Dan is het goed om stil te staan bij de manier waarop zij zullen erven als je er op een dag niet meer bent. Ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap en samen kinderen? Dan wordt de erfenis gelijk verdeeld tussen je partner en kinderen. Je kinderen krijgen hun deel pas zodra ja partner overlijdt. Wel kunnen ze het in specifieke situaties opeisen. Wil je toch dat je kinderen eerder hun erfenis krijgen? Bijvoorbeeld als de langstlevende opnieuw gaat trouwen of als hij naar een verzorgingshuis moet (AWBZ clausule of WLZ clausule). Leg dit dan vast in je testament.

Zijn jij en je partner niet getrouwd of geen geregistreerd partners? Dan gaat de erfenis direct naar jullie kinderen. Ook kun je in je testament vastleggen wie de voogdij over de kinderen krijgt mochten jij en je partner allebei overlijden. Tevens is het opnemen van een ‘uitsluitingsclausule’ nuttig. Hiermee voorkom je dat een toekomstige ex van je kind er met een deel van de erfenis vandoor gaat. Verder kun je elkaar tot executeur (lees: regelaar) benoemen.

 

Je gaat ondernemen

Ben je ondernemer dan is het verstandig om een testament vast te leggen. Hierin wordt de persoon aangewezen die je onderneming overneemt zodra je komt te overlijden. Kies je hier niet voor, weet dan dat je bedrijf in handen van je erfgenaam komt. Het is dan maar de vraag of hij/zij de juiste persoon is met verstand van zaken.

 

Je wilt een legaat nalaten

Een legaat is een omschreven erfstuk, denk aan een specifiek sieraad of een geldbedrag. In je testament kunt je laten vastleggen aan wie je een legaat wilt nalaten. Het hoeft niet altijd om een natuurlijk persoon te gaan, denk ook aan een geldbedrag dat wordt nagelaten aan een goed doel.

 

Je wilt iemand uitsluiten van je erfenis

Het kan zijn dat je iemand wilt uitsluiten van je erfenis. Dit leg je vast in je testament. Denk bijvoorbeeld aan het uitsluiten van een kind om een bepaalde reden. Weet alleen wel dat de wet voorschrijft dat een kind altijd recht heeft op zijn legitieme portie. Dat is de helft van wat een kind zou krijgen als er geen testament zou zijn en de wettelijke regeling zou gelden.

Als je wilt voorkomen dat jouw ex-partner jouw vermogen erft via jullie kinderen, dan kun je denken aan een tweetrapstestament. Als jij eerst overlijdt en daarna jouw kind, zorgt een tweetrapsmaking ervoor dat hebt geërfde vermogen (of wat daarvan over is), niet bij jouw ex, maar in jouw familie blijft.

 

Meer weten over wanneer een testament opstellen?

Wil je meer weten over wat het juiste moment is om een testament op te stellen? Of is er een specifieke situatie aan de orde waardoor je graag een testament wilt opstellen of iets aan uw bestaande testament wilt wijzigen? Voor al jouw vragen over het testament neem je contact op met Rispens Notarissen.