Facebook Twitter

Wanneer naar notaris na overlijden van dierbare?

Wanneer naar notaris na overlijden van dierbare?


Hoewel u niet altijd verplicht bent om na het overlijden naar de notaris te gaan, is het wel zo praktisch.

Er moeten in een periode van rouw ook dingen worden geregeld, zaken waar u niet direct op zit te wachten zoals financiƫle en juridische zaken. Een notaris kan u helpen om deze dingen goed te regelen. Bijvoorbeeld om de woning op naam van de langstlevende te zetten. Of om beschikking te krijgen over de rekening van de overledene met een verklaring van erfrecht. Of bij de afwikkeling van de hele nalatenschap.

Direct vragen? Neem contact met ons op

Wat is dan het juiste moment om naar de notaris te gaan na het verliezen van een dierbare?

Er is geen regel voor, wanneer u contact moet opnemen met een notaris na moment van overlijden van uw dierbare. Wel is het zo: hoe eerder, hoe meer steun en profijt u daarvan zult ervaren.

Niet alles hoeft direct na het eerste gesprek geregeld te worden. Sommige zaken die het overlijden betreffen kunnen ook in overleg met de notaris op een later moment geregeld worden. Bijvoorbeeld de vaststelling van erfdelen en de aangifte erfbelasting.

Wanneer bericht van de notaris na overlijden

Vraagt u zich af wanneer u bericht kunt verwachten van de notaris zodra een dierbare is overleden? Het antwoord is dat u dat hoogstwaarschijnlijk niet krijgt. Een notaris is degene die het testament heeft opgesteld maar de uitvoerende partij zijn vaak de erfgenamen of benoemde executeur. Zelden is de notaris verantwoordelijk gesteld als executeur. Daarom is het aan de erfgenamen om actie te ondernemen en het testament te laten opvragen en dit vervolgens uit te voeren. Daarvoor kunnen de erfgenamen zelf een notaris benaderen die vervolgens ook kan toezien op de naleving van het testament.

Wat doet de notaris?

Een aantal taken die de notaris o.a. op zich neemt zijn:

  • raadplegen of er een testament of codicil is.
  • nagaan wie de erfgenamen zijn.
  • in contact komen met de erfgenamen.
  • opmaken van de verklaring van erfrecht of verklaring van executele. In deze verklaring staat wie er is overleden, en wie de aangewezen persoon is om de nalatenschap af te wikkelen (de executeur of een van de erfgenamen).
  • de nalatenschap afwikkelen en de erfenis verdelen. Vaststellen hoe groot de erfdelen van een ieder zijn.
  • de aangifte erfbelasting opmaken.

 

Op voorhand testament regelen

Hopelijk komt u als erfgenamen er samen op een goede manier uit. Misschien is het inschakelen van een notaris op voorhand prettig om narigheid zoveel mogelijk te voorkomen. Wilt u zelf alles al zo goed mogelijk regelen voor uw nabestaanden? Neem dan contact op met Rispens Notarissen en stel een persoonlijk testament op.

Neem contact met ons op

Wanneer naar notaris na overlijden