Facebook Twitter

Uitsluitingsclausule bij overlijden

Uitsluitingsclausule bij overlijden


“Kleine kinderen, kleine zorgen; grote kinderen…”
 

Uitsluitingsclausule bij overlijden

Een uitsluitingsclausule bij overlijden. Hoe gaat dat precies in z’n werk? En waar moet u zoal over nadenken? Aan de hand van een voorbeeld doen wij vast een voorzetje.
Meestal maak je een testament voor jezelf. Het reilen en zeilen van je (volwassen) kind noopt soms óók tot het maken van een testament.
 
Klaas en Afke hebben een zoon, Jelle. Jelle is vrachtwagenchauffeur. Ze hebben al heel wat beleefd met Jelle; hij was niet altijd de makkelijkste. Jelle heeft 1 dochter van 6 jaar oud. Zij heet Aline. Aline is dus de kleindochter van Klaas en Afke.
 
In 2015 is Jelle van zijn partner gescheiden. Daarom hebben Klaas en Afke in die tijd een zogenaamde uitsluitingsclausule in hun testament opgenomen. De uitsluitingsclausule regelde de situatie dat als Jelle een erfenis van hen zou krijgen vóór of tijdens zijn echtscheidingsprocedure, deze buiten de verdeling zou blijven. Klaas en Afke denken dat ze daarmee alles hebben vastgelegd wat nodig is. Inmiddels is de echtscheiding achter de rug en speelt deze kwestie gelukkig niet meer.
 
Sinds 2016 heeft Jelle een nieuwe vriendin. Dit lijkt goed te gaan, ze zijn al een paar jaar gelukkig samen. De notaris wijst Klaas en Afke nu op het volgende. Wat als Jelle onverhoopt vóór zijn ouders komt te overlijden? Hij zit tenslotte iedere dag op de weg. Kleindochter Aline neemt dan de plaats in van haar overleden vader Jelle, als erfgenaam. Maar Aline is nog minderjarig. Wie past er dan op de centjes uit de erfenis? Wettelijk gezien zou dat Aline haar moeder zijn (de ex van Jelle!). Zouden Klaas en Afke in plaats daarvan, de ‘nieuwe schoondochter’ niet liever betrekken in hun testament? Of willen ze het beheer over de (mogelijke) erfenis van Aline bij heel iemand anders onderbrengen? Dat is zeker weer iets om over na te denken!
 

Meer weten over een dergelijke uitsluitingsclausule?

Wilt u meer weten over de voorwaarden van een uitsluitingsclausule bij overlijden? Of wilt u nog eens uw eigen testament onder de loep laten nemen? Neem contact met ons op en wij helpen u graag!
 
Uitsluitingsclausule bij overlijden