Facebook Twitter

Stappenplan eigen bedrijf starten

Stappenplan eigen bedrijf starten


Stappenplan eigen bedrijf starten

Het stappenplan om je eigen bedrijf te starten. Als je een bedrijf wilt beginnen komt daar heel wat bij kijken. Hieronder vind je een korte checklist van noodzakelijke punten die je niet mag vergeten.
 

1. Maak een bedrijfsplan.

Wat ga je precies doen? Waar ga je dat doen en met wie? En hoe ga je daar geld mee verdienen? Een goed plan is belangrijk voor jezelf, maar ook om anderen, zoals financiers, te overtuigen.
 

2. Denk aan de financiering.

Vaak is er geld nodig als je een bedrijf wilt starten. Ga je je eigen geld erin steken of ga je lenen? Als je leent, moeten de afspraken erover duidelijk op papier staan. De notaris wil dat graag voor je regelen.
 

3. Samenwerken?

Begin je je bedrijf met een compagnon of meerdere partners? Maak dan goede afspraken! Hoe verdelen jullie winst en verlies? Welke besluiten mag jij zelf nemen en welke neem je samen? Mag je naast de samenwerking ook nog ‘eigen’ opdrachten aannemen? Wie zet het bedrijf voort als de samenwerking eindigt?
 

4. Welke bedrijfsvorm kies je?

De keuze voor een bedrijfsvorm heeft gevolgen voor je aansprakelijkheid. Dat geldt bijvoorbeeld voor schulden, belastingen en voor je mogelijkheid om het bedrijf te verkopen. Bij de notaris is volop informatie te vinden over de verschillende bedrijfsvormen. De notaris informeert je ook over hoe het oprichten van je bedrijf werkt en over de tijd die nodig is voor de oprichting.
 

5. Zijn er voorwaarden voor het starten van je bedrijf?

Zet op een rijtje wat er nodig is om je bedrijf te kunnen starten. Moet er bijvoorbeeld een bedrijfsruimte beschikbaar zijn? Heb je aan vergunningen en ontheffingen gedacht? Welke machines, vervoermiddelen etc. heb je nodig?
 

6. Begin direct met het opzetten van je administratie.

Nadat je je bedrijf hebt opgericht, moet je het inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Je bedrijf wordt dan direct aangemeld bij de belastingdienst. Zij geven je vervolgens een btw-nummer. Je kvk- en je btw-nummer heb je nodig voor je briefpapier en je facturen. Zorg voor een goed boekhoudprogramma en bewaar je facturen, overeenkomsten en bonnetjes, zodat je die altijd terug kunt vinden. Het beste is om een boekhouder in te schakelen.
 

7. Opgericht, maar nog lang niet klaar.

Nadat je bedrijf is opgericht en ingeschreven bij de Kamer van Koophandel zijn de volgende essentiële zaken aan de beurt. Vraag vergunningen aan, stel algemene voorwaarden op, sluit verzekeringen af, open bankrekeningen, bescherm je merk en merknaam, vraag eventueel octrooien aan, neem zo nodig medewerkers in dienst, bestel visitekaartjes en briefpapier. Maar ook na het opstarten is er veel werk aan de winkel. Maak reclame, ontwerp een website en ga netwerken, zorg ervoor dat je doelgroep weet wat je te bieden hebt. En tenslotte: veel succes!
 

Meer weten over de juridische zijde van het starten van je eigen onderneming?

Wil je aan de slag met een eigen bedrijf maar twijfel je nog over de juiste juridische vorm of wil je een BV oprichten? Neem dan contact met ons op en wij adviseren je graag.
 
stappenplan eigen bedrijf starten