Facebook Twitter

Scheiden van tafel en bed

Scheiden van tafel en bed


Scheiden van tafel en bed betekenis

Wat is scheiden van tafel en bed? Het is een vorm van scheiden, maar geen volledige scheiding. Gehuwden gaan gescheiden wonen, maar het officiele huwelijk blijft voor de wet in stand. Wilt u definitief scheiden, dan moet dit via de rechter verlopen. Scheiden van tafel en bed kan een oplossing zijn voor mensen die 1) niet meer met elkaar kunnen/willen samenwonen 2) geen echtscheiding willen of 3) om emotionele of financiele redenen gehuwd blijven bijv. vanwege geloofsovertuiging.
 

Scheiden van tafel en bed

Om een duidelijk voorbeeld te geven hoe dit in de praktijk werkt heeft Rispens Notarissen een case uitgewerkt omtrent scheiden van tafel en bed.
 

Hoe een nieuwe start toch anders uitpakt

Meneer Vriezema heeft een huis aan de Coudelaan. Hij trouwt met mevrouw Winter. Ze wonen nu samen aan de Coudelaan. Het huwelijksgeluk is niet van lange duur. Na een jaar gaan ze alweer uit elkaar. Meneer Vriezema woont weer alleen aan de Coudelaan. Gelukkig komt hij drie jaar later mevrouw Zomers tegen. Ze gaan trouwen, krijgen 2 kinderen en een hond. Terwijl mevrouw Zomers zwanger is van hun derde kindje, bedenken ze dat hun huis aan de Coudelaan te klein is voor al hun plannen. Ze besluiten te gaan verhuizen.
 

Akte van levering

Gelukkig is er iemand die hun huis wil kopen. Ze gaan naar de notaris voor de akte van levering. Meneer Vriezema is in zijn nopjes, maar wie schetst zijn verbazing? Mevrouw Winter, met wie hij al 9 jaar geen contact meer heeft, moet gebeld worden. Voor de overdracht van de woning zijn de handtekeningen nodig van Meneer Vriezema, zijn huidige echtgenote èn zijn ex-echtgenote!
 

Scheiden van tafel en bed

Scheiden van tafel en bed, letterlijk. Meneer Vriezema had het huis al op zijn naam staan toen hij (in gemeenschap van goederen) ging trouwen met mevrouw Winter. Hij dacht daarom dat hij bij de echtscheiding niets hoefde te regelen. Het huis bleef immers op zijn naam? Helaas is dit een veelvoorkomende misvatting. Er was een akte van verdeling nodig bij de echtscheiding, aangezien het huis in de gemeenschap van goederen was gevallen. Het kan zelfs nog schrijnender worden als mevrouw Winter niet mee wil werken, als ze is geëmigreerd of als ze is overleden (met achterlating van een nieuwe partner en/of kinderen). Daarom altijd het advies: leg het vast (bij scheiding)!
 

Meer weten over deze vorm van scheiden?

Wilt u graag meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met Rispens Notarissen.

Neem contact op
 

scheiden van tafel en bed