Facebook Twitter

Samenlevingscontract ontbinden

Samenlevingscontract ontbinden


Een samenlevingscontract ontbinden is juridisch gezien eenvoudig te regelen. Zonder tussenkomst van een advocaat, notaris of rechtbank is het mogelijk om een samenlevingscontract te beëindigen. Dat betekent niet dat het emotioneel gezien eenvoudig is.

 

Samenlevingscontract ontbinden

Wat komt er zoal kijken bij een samenlevingscontract ontbinden?

 

 

Beëindiging via brief

Kijk in het samenlevingscontract hoe beëindiging moet plaatsvinden. Doorgaans kan dat onder meer via een aangetekende brief. Maak een kopie van de brief, zowel voor jezelf als voor de notaris. Zorg dat de brief jouw NAW gegevens en de NAW gegevens van je partner bevat. Vermeld de plaats en datum. En verwoord in ca. twee regels dat je het samenlevingscontract ontbindt dat op datum X tot stand is gekomen.

 

Afspraken maken

Ga je op goede voet uit elkaar? Dan kunnen er waarschijnlijk onderling goede afspraken worden gemaakt. Er moeten nu namelijk een aantal dingen geregeld worden. De notaris komt pas in beeld wanneer er zaken verdeeld moeten worden, denk bijvoorbeeld aan de gezamenlijke woning.

Zitten jullie in een lastige situatie waarin jullie niet of nauwelijks met elkaar communiceren? Kies dan voor een mediator, advocaat of notaris om jullie in het proces te begeleiden en samen tot goede afspraken te komen.

 

Verdeling van koopwoning

Hebben jullie samen een koopwoning en hypotheek? Maak dan afspraken bijvoorbeeld over wie het huis aanhoudt. De ander moet dan worden uitgekocht. Maar denk ook de mogelijke levensverzekering die is afgesloten. Kiezen jullie ervoor dat één van jullie wordt uitgekocht?  Vergeet uiteraard niet om ervoor te zorgen dat de bank akkoord gaat en regel vervolgens de eigendomsoverdracht via de notaris.

 

Ouderschapsplan opstellen

Hebben jullie samen kinderen? Dan ben je verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Hierin wordt o.a. vastgelegd hoe de zorg voor de kinderen wordt geregeld, en uiteraard ook hoe kosten voor de kinderen betaald gaan worden. Voorheen was dit alleen verplicht bij de beëindiging van een geregistreerd partnerschap of huwelijk. Maar inmiddels is per wet geregeld dat ieder stel met kinderen dat uit elkaar gaat, een ouderschapsplan moet opstellen.

 

Partneralimentatie

Partneralimentatie is niet aan de orde bij een samenlevingscontract, tenzij jullie dit zelf anders hebben vastgelegd. Dat is dan buiten de wetgeving om en jullie keuze.

Vergeet tot slot niet dat er waarschijnlijk nog wel een aantal lopende zaken zijn waar jullie afspraken voor moeten maken, denk bijvoorbeeld aan gezamenlijke verzekeringen en de verdeling van financiën.
 

Belangrijke zaken om niet te vergeten

Zoals gezegd moeten er meer dingen worden geregeld, waaronder het verdelen van de inboedel, het regelen van financiële zaken en het aanpassen van verzekeringen. Maar vergeet ook geen mogelijk partnerpensioen en hebben jullie samen recht op toeslagen? Zorg dat dit wordt verdeeld en dat er afspraken worden gemaakt met diverse instanties om het goed te regelen. Zeker weten dat overal aan wordt gedacht? Als notaris staan wij onze klanten bij in dit proces zodat alles op de juiste manier wordt geregeld en je daardoor niet voor verrassingen komt te staan.
 

Wil jij je samenlevingscontract beëindigen?

Overweeg jij om je samenlevingscontract te beëindigen? Zoals gezegd kun je dit relatief eenvoudig doen zonder tussenkomst van derden. Mocht je het toch prettig vinden dat iemand hierin bemiddeld? Dan staan wij als Rispens Notarissen klaar om je te helpen.

 
Vragen? Neem contact met ons op.
 
samenlevingscontract ontbinden