Facebook Twitter

Samengesteld gezin

Samengesteld gezin


Samengesteld gezin

Heb jij een samengesteld gezin? Hoe regel je die dan met een testament? Als je een relatie krijgt met iemand die, net zoals jij, kinderen heeft, krijg je er in één klap nieuwe gezinsleden bij. Dat is best wel even wennen voor je nieuwe gezin, dat vaak “bonusfamilie” wordt genoemd. Er is een boel te regelen. Er is namelijk niet alleen een nieuw gezin in je leven. Maar er zijn vaak ook nieuwe ex-en! Die van je partner en/of die van jezelf. Het is dus belangrijk om structuur in de nieuwe verhoudingen aan te brengen.
 

Bonusfamilie

In een samenlevingscontract kun je afspraken maken over wie welke kosten betaalt, wie eigenaar is van welke spullen en wat er bij een scheiding moet gebeuren. Ook kun je daarin regelen wat er gebeurt met gemeenschappelijke spullen na overlijden en de begunstiging voor het nabestaandenpensioen. Maar als je een bonusfamilie hebt, ben je er daarmee nog niet. Want er is zoveel meer. Zo zijn er kinderen van verschillende ouders die in één huis komen te wonen. Kinderen die een eigen leefschema hebben en een andere opvoeding zijn gewend.
 

Samengestelde gezinnen tips

Speciaal voor samengestelde gezinnen hebben wij een aantal tips. Zo ontwikkelde Netwerk Notarissen het ‘gezinscontract’. Hierin leg je afspraken vast voor je hele bonusfamilie, zowel praktische als financiële. Bij dat alles respecteer je zo veel mogelijk de afspraken die er al waren in de twee oorspronkelijke gezinnen. Voor een checklist zie www.netwerknotarissen.nl/artikelen/checklist-voor-mixgezinnen.
 

Testament samengesteld gezin

Als je bezig bent om je bonusfamilie goed te regelen, mag een testament dat is afgestemd op jouw nieuwe situatie met samengestelde gezin natuurlijk niet ontbreken. Een belangrijke vraag als je kinderen nog jong zijn, is bijvoorbeeld: welke rol gaat je ex spelen als jij er niet meer bent? Wil je graag met ons van gedachten wisselen? Neem dan contact met ons op en wij helpen je graag op weg.
 
samengesteld gezin