Facebook Twitter

Nieuwe huwelijksregels niet toereikend

Nieuwe huwelijksregels niet toereikend


Trouwen op huwelijkse voorwaarden

Wist je dat er nieuwe regels aankomen voor koppels die gaan trouwen? Ga jij trouwen op huwelijkse voorwaarden?
Als je geen huwelijksvoorwaarden bij de notaris maakt, trouw je op dit moment automatisch in algehele gemeenschap van goederen. Dit systeem gaat enigszins veranderen vanaf 1 januari 2018. Maar om het, zoals Linda de Mol in haar tijdschrift “automatische huwelijksvoorwaarden” te noemen, gaat te ver.
 

Gemeenschap van goederen

Vanaf 1 januari trouw je nog steeds in gemeenschap van goederen. Maar daar vallen een aantal bezittingen en schulden buiten. Met andere woorden: de ‘algehele’ gemeenschap van goederen wordt vanaf dan een ‘beperkte’ gemeenschap van goederen. Wat valt er buiten? Erfenissen en schenkingen die tijdens of vóór het huwelijk worden verkregen. Een erfenis komt dus alleen toe aan de partner die erfgenaam is. Ook de goederen en schulden die je al had vóór het huwelijk vallen erbuiten. Maar wie weet na zoveel jaren huwelijk nog wat hij bezat vóórdat hij in het huwelijksbootje stapte? En zijn die goederen en/of schulden er bij einde van het huwelijk eigenlijk nog steeds aanwezig? Wat gebeurt er bij echtscheiding als de (oorspronkelijke) vermogens niet meer te traceren zijn?
 
Bedenk dat alles wat je opbouwt tijdens het huwelijk, alsnog gemeenschappelijk wordt. Terwijl de meeste jonge koppels dan pas beginnen met opbouwen en vergaren. Zelfs als je een eigen bedrijf start tijdens je huwelijk, valt dit bedrijf in de gemeenschap van goederen. Een (startende) ondernemer wil dat vaak juist niet. Hij wil juist de partner uitsluiten van de ondernemersrisico’s.
 

Huwelijkse voorwaarden

De redenen om huwelijksvoorwaarden te maken veranderen daarom na 1 januari 2018 nauwelijks. Want ook de beperkte gemeenschap van goederen is een standaard regeling. Veel koppels kunnen beter bij de notaris huwelijksvoorwaarden laten maken die helemaal op hun situatie zijn afgestemd.
Waar vroeger huwelijksvoorwaarden met ‘koude uitsluiting’ werden gemaakt, zijn deze straks nog steeds nodig. Ondernemers wordt sowieso aangeraden eerst langs de notaris te gaan.
 

Hebben jullie trouwplannen?

Hebben jullie trouwplannen? Wij adviseren je graag bij het opstellen van de huwelijksvoorwaarden. Neem contact met ons op.