Facebook Twitter

Levenstestament opstellen

Levenstestament opstellen


Een levenstestament opstellen om de controle over je leven te behouden, voor het geval je daar (tijdelijk) niet meer toe in staat bent. Ben je bijvoorbeeld lichamelijk of geestelijk ziek of heeft er een onverwachtse gebeurtenis plaatsgevonden waardoor je (ineens) niet meer in staat bent om jouw eigen wil te bepalen? Dan is het fijn om te weten dat je van tevoren iemand hebt aangewezen die je zaken regelt, die jouw belangen behartigt. Een levenstestament opstellen is overigens niet alleen iets voor oudere mensen. Ook jonge mensen en ondernemers doen er verstandig aan om een levenstestament op te stellen.
 

Waarom een levenstestament opstellen?

Regel je wensen voor je persoonlijke en zakelijke belangen door dit juridisch goed vast te leggen. Stel een levenstestament samen met de notaris op. Hierin wordt aangegeven wanneer welke regeling van kracht wordt en wie je waarvoor bevoegdheid geeft.
Het kan je rust geven als je weet hoe het geregeld wordt als je dit zelf (tijdelijk) niet meer kunt.
 

Levenstestament voor jou

Een levenstestament is voor iedereen een verstandig idee. Toch wil je er misschien niet mee bezig zijn omdat je denkt: ‘dat is voor later’. Maar wat als er onverwachts iets ernstigs gebeurt. Denk aan een heftig verkeersongeluk of dat je wordt geconfronteerd met ziekte.
Wie kan namens jou dan een handtekening zetten onder een contract?
Wij snappen dat dit niet de meest prettige onderwerpen zijn. En om die reden wordt het vaak vermeden. Maar bedenk hoeveel rust het je biedt als je weet dat je zaken goed geregeld zijn, doordat je ervoor hebt gekozen om een levenstestament op te stellen.
 

“Een levenstestament is voor ieder individu een verstandig idee”

 

Levenstestament voor jou als ondernemer

Heb je een onderneming of ben je aandeelhouder/bestuurder in een bv? Dan is het goed om te weten hoe het geregeld is als je voor langere tijd geen invulling kunt geven aan deze rol. Zo kan je onderneming worden voorgezet door degene die je hiervoor de bevoegdheid geeft. Ook kun je in jouw levenstestament aangeven wie er tijdens je periode van afwezigheid namens jou optreedt.
 

Administratieve zaken en persoonlijke belangen

In een levenstestament worden bijvoorbeeld je administratieve zaken en je persoonlijke belangen vastgelegd. Je kunt iemand bevoegd maken om de rekeningen te betalen, je bezittingen te verkopen en je belastingaangiften te doen. En wie laat je je persoonlijke belangen behartigen? Wie beslist over mogelijke opname in een verpleeghuis?
Bedenk uiteraard goed wie je hiervoor in vertrouwen neemt. Dit kunnen meerdere mensen zijn, met ieder een eigen verantwoordelijkheid.
 

Besparen op (erf)belasting en hoge eigen bijdrages in de zorg vermijden

Ook kun je schenkingen aan de (klein)kinderen namens jou laten doen, bijvoorbeeld om op (erf)belasting te besparen en/of om hoge eigen bijdrages in de zorg te vermijden.
 

Levenstestament met notaris opstellen

Door een levenstestament met je notaris op te stellen, geeft hij of zij je inzichten en voorbeeldsituaties, waardoor je rekening kunt houden met dergelijke scenario’s. En zo kun je een beslissing nemen hoe je dit geregeld wilt hebben als je dat overkomt.
Een levenstestament bevat alleen jouw wensen. De notaris zorgt er uiteindelijk voor dat het juridisch in orde is en adviseert je waar nodig.
 

Meer weten over het opstellen van een levenstestament?

Wil je graag meer weten over het opstellen van een levenstestament? Neem vrijblijvend contact met ons op en wij vertellen je er graag meer over.
 


 
levenstestament opstellen