Facebook Twitter

Huis verkopen aan kind

Huis verkopen aan kind


Huis verkopen aan kind? Het komt steeds vaker voor dat kinderen het huis van hun ouders kopen. En zij blijken vaak de ideale kopers. Voor hen is het tegenwoordig immers vaak een moeilijke woningmarkt. Het ouderlijk huis kopen, geeft ze de kans om een stap te zetten naar een mooiere en grotere woning. En ouders vinden het vaak prachtig als het huis in de familie blijft.
 

Huis verkopen aan kind

U moet dezelfde stappen doorlopen met de verkoop van uw huis aan uw kind, als dat u het aan een vreemde zou verkopen. Net zoals u uw huis aan een vreemde zou verkopen, moet er eerst een koopcontract worden opgesteld als u uw huis verkoopt aan uw kind. Dit kan bij een makelaar of notaris. Hierin wordt onder meer vastgelegd voor welke prijs het huis is verkocht en op welke datum de overdracht bij de notaris plaatsvindt. Wat de verkoop aan uw kind bijzonder maakt, is de vraag hoe uw zoon of dochter de koopprijs gaat betalen.
 

Geld lenen aan kind voor aankoop huis

U kunt uw kind namelijk laten profiteren van flinke belastingvoordelen. U kunt bijvoorbeeld afspreken dat bij de overdracht een deel van de koopprijs wordt betaald en dat de rest wordt omgezet in een lening of een schenking.
 
Voorbeeld: Jasper koopt van zijn ouders een woning die 400.000 euro waard is. Hij leent bij de bank 250.000 euro. Deze 250.000 euro betaalt hij direct bij de overdracht aan zijn ouders. De ouders schenken belastingvrij een bedrag van 50.000 euro en een bedrag van 100.000 euro wordt tenslotte in een lening omgezet. Omdat de notaris deze lening vormgeeft als een annuïtaire lening en deze dus veel lijkt op die van de bank, mag Jasper de rente die hij aan zijn ouders betaalt aftrekken als hypotheekrente.
 

Ouderlijk huis overnemen welke regelingen zijn er

Behalve alles juridisch en fiscaal juist vorm te geven, helpen we u ook graag met de vraag hoe de verkoop moet worden geregeld als er meerdere kinderen zijn of bijvoorbeeld als Jasper uit het voorbeeld met een partner in het huis gaat wonen. Heeft u te maken met een ouderlijk huis overnemen en bent u benieuwd naar de mogelijke regelingen? Neem dan contact met ons op of stel uw vraag via het onderstaande contactformulier.
 
Neem contact op
 


 
huis verkopen aan kind