Facebook Twitter

Fast Will: een testament maken via een app

Fast Will: een testament maken via een app


Een testament maken via een app, is dat rechtsgeldig?

Met de Fast Will testament app kun je spullen toekennen aan je (Facebook)vrienden voor als je overlijdt. In Nederland is dat (nog) niet rechtsgeldig. Als je gebruikmaakt van de app is dat hoogstens een wensenlijst waar je nabestaanden rekening mee kunnen houden na je overlijden. Netwerk Notarissen werkte mee aan een item over deze app.

Een testament wordt in Nederland gemaakt bij de notaris. Het is wel mogelijk om voor bepaalde spullen zelf een testament te schrijven, dit wordt een codicil genoemd. In dit handgeschreven testament kunt u sieraden, kleding of inboedel aan iemand vermaken. Er gelden strenge regels voor het maken van een codicil. Hieronder een kort stappenplan voor een codicil.

1. Voor uw codicil neemt u papier dat lang houdbaar is. Denk ook aan een pen waarvan de inkt niet vervaagt. Het codicil moet lang houdbaar kunnen zijn, namelijk tot na uw overlijden.

2. Het codicil moet helemaal handgeschreven zijn. In het codicil kunt u legaten opnemen. Dit betekent dat u aan een bepaalde persoon iets toekent. Hieronder ziet u een voorbeeld.

3. Onder het codicil moet een handtekening staan; ook moet u er de datum op zetten.

4. Kleren en ‘lijfstoebehoren’ kunnen in hun geheel worden gelegateerd. Sieraden, boeken, schilderijen moet stuk voor stuk worden gelegateerd. Dat laatste geldt ook voor de inboedel.

Het is overigens niet helemaal duidelijk welke spullen u wel en welke u niet in een codicil kunt legateren. Bij twijfel kunt u het beste bij de notaris een testament maken. Het is bijvoorbeeld niet duidelijk of een smartphone en laptop in een codicil kunnen worden gelegateerd.

5. Als u uw codicil klaar hebt, bewaar het dan op een plek waar uw nabestaanden het na uw dood gemakkelijk kunnen vinden. U zou uw nabestaanden ook kunnen informeren dat u een codicil hebt. Wilt u uw codicil veranderen? U vernietigt dan uw eerdere codicil en maakt een nieuwe.

Voorbeeld van een codicil (dat met de hand moet worden geschreven):

“Codicil

Ik, Daan Jansen, geboren op 15 mei 1990 in Amsterdam, wonend te Woerden, Dorpsstraat 3, legateer aan:
– mijn vriend Wesley de Jong: mijn zwarte horloge van het merk Swatch
– mijn broer Thijs Jansen: al mijn kleding
– mijn vriendin Kim van Loon: mijn witte boekenkast ‘Billy’ (Ikea).

Getekend te Woerden op 10 september 2013”

Wilt u meer weten over het snel kunnen opstellen van een testament? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.